Cara Membuat Wallet Bitcoin Address

Cara Membuat Wallet / Bitcoin Address Di Coinbox

Kali ini saya akan membuat tutorial yang sangat penting di dunia bitcoin iaitu membuat wallet bitcoin atau dalam erti kata lain membuat Bitcoin Address yang fungsi nya untuk menyimpan bitcoin yang kita kumpul secara percuma tadi.

Untuk yang belum tahu apa itu wallet bitcoin sila baca artikel ini :
Apa Itu Wallet Bitcoin?

Cara Daftar di Coinbox untuk dapat Wallet Bitcoin Address

coinbox

  • Mula-mula klik pada link berikut ===> Daftar Coinbox
  • Klik “Sign Up” pada sebelah kanan atas laman web tersebut
  • Isi data dengan lengkap (Nama pertama, nama ayah, Email, Password dan Konfirmasi Password)
  • Klik Continue
  • Jangan lupa catitkan email dan simpan password Coinbox anda, ianya rahsia dan tidak boleh diberitahu kepada orang lain. Ini berfungsi untuk merecover akaun anda jika anda lupa detail akaun anda.
  • Buka email anda, dan cari email “User activation dari Coinbox”. Verify email anda dengan klik link pengesahan yang diberikan. Selesai pendaftaran..tahniah!

Cara nak dapatkan wallet bitcoin anda (bitcoin address) dari Coinbox

1. Login akaun Coinbox anda untuk ambil bitcoin address anda (alamat bitcoin). Boleh login di sini===> Coinbox

2. Setelah login Coinbox, cari butang “Deposit Coin”

withdrawbitcoin1

3. Satu paparan bitcoin adress anda akan dikeluarkan, copy alamat bitcoin tersebut.

withdrawbitcoin2

Itu adalah alamat/address bitcoin anda. Address itu lah yang anda perlu masukkan jika anda nak semua bitcoin yang anda kumpul masuk ke wallet bitcoin anda.

Contoh di web faucet seperti Moonbitcoin, anda akan diminta memasukkan Bitcoin Address maka masukkan lah address tu, lepas tu baru claim satoshi percuma.

Nota: Berhati-hati jika menggunakan software mencurigakan yang tidak dikenal pasti sebab ditakutkan mengandung Keylogger..(pencuri password)
 
Semoga artikel ini bermanfaat untuk anda…selamat mencuba!

26 Replies to “Cara Membuat Wallet Bitcoin Address”

  1. Assalamualaikum,tuan..
    Terima kasih atas perkongsian serba sedikit tentang bitcoin.
    Sy ada problem sikit, slps sy login..klik pada button Deposit Coin
    dia jadi redirecting… halaman utk dptkan bitcoin address tiada paparan.
    Mohon bantuan, terima kasih.

    1. Untuk daftar beberapa faucet nak claim btc free boleh guna satu email yg sama.
      Untuk wallet tak perlu banyak, 1 btc wallet cukup, hanya nak simpan btc dlm tu

  2. Coinbox ni selalu tukar address ke? Jd macam mana saya nk dapat bitcoin dari moonbits. Dia bayar ke address lama saya..

    1. Coinbox baru tukar address, kalau x silap bulan 2 yg lepas, untuk faktor keselamatan katanya. Saya pun baru sedar dan banyak btc dah terlepas ke address lama. Jadi bila nak claim btc dari moonbtc, masukkan address btc baru. yg lama dah x boleh pakai.

  3. Salam… Sy baru je join moonbtc. Nk tanya bila moonbtc byr brape hari bitcoin tu akan masuk ke dalam wallet Coinbox? Sy dh dua hari tp xde lg dlm Coinbox. tq…

    1. akak tak check pun, janji masuk dlm coinbox..pastikan btc address adik betul, sebab bulan feb yg lepas, coinbox ada tukar btc address, check balik

  4. Salam..sy bru buat acc coin box. Tpi x jumpa on button utk dpt address coin tu.mohon bantuan.bru nk bljr cari bitcoin free

  5. Salam, saya ada masalah dng coinbox. Saya dah pakai address baru tapi still tak masuk2 coins saya. Ada apa2 yg saya kena buat ke ? Penat dah ni collect tapi tak dapat hasil :'(

  6. Assalamualaikum
    1. Saya baru nak belajar tentang btc ini dan tak berapa nak faham tentang bitcoin wallet & bitcoin wallet Luno. Kena daftar dua2 ka atau salah satu saja untuk pindahkan btc itu.

    2. Berapa jumlah btc yg ada dlm coinbox yg blh kita pindahkan (kutip btc secara percuma)

    1. wsalam
      1. bitcoin wallet daftar satu je- daftar luno lebih baik.
      2. Bitcoin ni kita simpan je dalam bitcoin wallet. kumpul je dulu bitcoin dan tunggu harga bitcoin naik. Bila dah banyak bitcoin boleh jual atau guna untuk shoping

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *